skipToContentskipToFooter

Zitten er bij jou lithiumbatterijen en/of -accu's in het assortiment? Dan heb je te maken met regelgeving en richtlijnen voor het vervoer en de opslag van deze materialen. Denk bijvoorbeeld aan de richtlijn voor de opslag van lithiumbatterijen en -accu's (PGS 37-2) die eind 2023 is gepubliceerd.

Ontvangst, opslag en vervoer van batterijen

Het gebruik van lithiumbatterijen groeit de afgelopen jaren enorm. De komende jaren zet die groei door: in 2024 zal de wereldmarkt van lithiumbatterijen verdubbeld zijn. Onze maatschappij en ook het bedrijfsleven komt daardoor steeds meer in aanraking met deze energiedragers. Het vervoer en de opslag van deze lithiumbatterijen en -accu's kan specifieke risico's met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan een snelle escalatie van een brand, waarbij schadelijke en brandbare gassen vrij kunnen komen. Bestrijding van zo’n brand is in de praktijk enorm lastig.

Met het toenemende gebruik komen er ook steeds meer vragen vanuit het bedrijfsleven over veilig vervoer en opslag van deze batterijen. Daarom hebben wij de Lithiumbatterijen scan ontwikkeld. Tijdens deze scan nemen wij de ontvangst, opslag en vervoer van deze batterijen op jouw locatie onder de loep.

De inhoud van de scan

Voor het vervoer (of ten vervoer aanbieden) worden álle modaliteiten beoordeeld, dus weg- en spoorvervoer, zeevracht en luchtvracht. Ook beoordelen we de opslag aan de hand van de nieuwe PGS 37-2.

Wij beoordelen de volgende aspecten:

  • De classificatie (indeling);
  • Verpakking;
  • Etikettering;
  • (het invullen van) documenten;
  • Voertuigeisen;
  • Kennis medewerkers;
  • Veilig opslaan van batterijen;
  • Veilig werken met batterijen;
  • Vrijstellingregelingen

Waarom de Lithiumbatterijen scan?

  • Duidelijk inzicht in eventuele onvolkomenheden bij de opslag en vervoer van lithiumbatterijen en -accu's
  • Verkleinen risico’s bij inspecties door controlerende instanties
  • Vergroten veiligheid medewerkers bij het werken met gevaarlijke stoffen

Welke vrijstellingen mogelijk?

In de beoordeling wordt er ook rekening gehouden met (deel)vrijstellingen die te maken hebben met de sterkte van de batterijen en de hoeveelheden die het bedrijf vervoert of opslaat.

Veilig opslaan van batterijen

De richtlijn voor de opslag van lithiumbatterijen (PGS-37) is eind 2023 gepubliceerd. Tijdens de scan wordt de opslag van lithiumbatterijen en -accu's getoetst aan de meest recente versie van de nieuwe richtlijn.

Afronding

De adviseur bespreekt tijdens het bezoek zijn bevindingen en stelt na het bezoek een actielijst met toelichting op. Als follow –up van de actielijst kan waar nodig een voorstel voor aanvullend advies en training van je medewerkers worden opgesteld. Als je ook ándere gevaarlijke stoffen in het assortiment hebt doen die natuurlijk óók mee!

Exclusief voor leden

De Lithiumbatterijen scan is exclusief voor leden van evofenedex. De investering bedraagt € 1480,- inclusief verslag (exclusief reiskosten, exclusief BTW). Nog geen lid? Bekijk alle voordelen van het lidmaatschap: https://www.evofenedex.nl/lidmaatschap

Advies nodig bij vervoer en opslag van lithiumbatterijen?

Onze specialisten helpen je graag.

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Pascal en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex gevaarlijke stoffen